Die unvolendete Wende.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Christ-225x300.jpg

Sinds 2010 is het monteren van documentaires, reportages, voorlichtingsfilms, commercials, infomercials en infotainment niet meer mijn beroep. Monteren doe ik nog steeds en ook de camera hanteer ik weer. Maar alles wat ik maak, maak ik op de eerste plaats voor mezelf. Natuurlijk wil ik graag dat ook anderen mijn werk bewonderen vandaar dat andere pagina’s van deze website boordevol staan met film- en montagewerk van de laatste jaren. In deze blog vertel ik over mensen die tijdens die werkzamen op mijn pad komen. En ik laat natuurlijk het een en ander zien.

De val van de muur

Met het begrip die Wende, worden de ontwikkelingen in 1998 en 1990 aangeduid waarmee de Duitse Democratische Republiek veranderde van een communistische dictatuur in een parlementaire democratie. Deze ontwikkeling was mede in gang gezet door de stakingen die al sinds 1980 plaatsvonden in Polen onder leiding van Slljolidarinosc en die op 4 juni in Polen de eerste (gedeeltelijk) vrije verkiezingen hadden weten af te dwingen. Daarnaast verzachtte de Sovjet Unie, onder leiding van Michail Gorbatsjov haar greep op Oost-Europa. Dit inspireerde de Oost-Duitsers om op grote schaal te gaan protesteren. De belangrijkste gebeurtenis in deze periode was de opening van de Berlijnse Muur (de “val van de Muur”) op 9 november 1989. Uiteindelijk mondde de Wende uit in de Duitse hereniging.

leipzig 2019

Eind 1989 ga ik als freelance editor werken voor de actualiteitenrubrieken van de Publieke Omroep en dan met name voor Brandpunt van de KRO. Op 9 november van dat jaar valt de muur en in de weken en maanden daarna wordt hieraan binnen deze rubriek veel aandacht besteed. Wat blijft in de jaren daarna is een fascinatie voor voormalige oostbloklanden. Met tussenpozen kom ik daar
In 2019 ga ik met Vico van der Voort en mijn filmcamera terug naar de voormalige DDR op zoek naar sporen uit de communistische tijd. Veel verder dan Leipzig komen we niet, zo overdonderend aanwezig zijn die sporen.

Ons vijfdaagse verblijf heeft een schat aan beeldmateriaal opgeleverd. Binnenkort komt ook voor mij het moment om al die filmbeelden definitief te verwerken in een korte film met als titel Die Unvolendete Wende. Hieronder een voorproefje. Vico van der Voort heeft zijn repro wel voltooid en die is te zien op You Tube.

Die Unvolendete Wende

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *