Drones en de dingen die ze doen.

Het is goed om kritisch om te gaan met drone-opnamen.

De rode tekstdelen bevatten links naar video-opnamen.

Als iemand ‘n idee oppert voor een korte film over welk onderwerp dan ook, dan valt al snel het woord drone. Men doelt dan op een camera die opgehangen is aan een onbemand luchtvaartuig.
Velen kennen een stad als ‘s-Hertogenbosch maar zijn volkomen verrast als ze diezelfde stad bezien vanuit een rondvaartboot. Zo is het ook met videobeelden gemaakt door een drone. In dit geval niet van onderen maar van boven. Een drone-shot is spectaculair omdat het kijkers een ongekend, nieuw perspectief op ‘n onderwerp biedt.
Toch moet je je als filmmaker vooraf afvragen: “Maar is het wel functioneel zo’n shot?” En dan ben ik al gauw geneigd te zeggen: “Nee, dat is het niet”. Ik heb tegenstrijdige gevoelens als het om drone-opnamen gaat. Een drone-opname creëert bijvoorbeeld altijd afstand en maken van veel opnamen een zoekplaatje. Prachtig natuurlijk in een introductie of in een performance zoals van danser Jan Pieter van Lieshout maar zo gauw als ik bij de kern van mijn verhaal ben aangeland wil ik die afstand en dat zoekplaatje niet meer.
Zoals al vaak gezegd, alle onderwerpen gaan alleen maar over mensen en daar wil ik dan ook het liefst bovenop zitten. En ook nog vanuit een lager perspectief waardoor zij als persoon kunnen groeien. En dus prefereer ik een kikkerperspectief boven een vogelperspectief of een drone-opname.
In de documentaire Elena, waar ben je……. zit een drone-opnamen in het introductiedeel van de documentaire. Een opname van 32 seconden van een motorrijder.
Dat is alles. Bij de voorbereiding gingoverigens ‘n opname ook nog akelig de fout in. Gelukkig zonder schade.

Al weer jaren geleden besluit Wouter Middel uit Middelrode zijn bedrijf in Veghel te verkopen en alleen nog maar dingen te gaan doen die hij zelf leuk en interessant vindt. Hij koopt een bijzondere auto en investeert ook in een andere passie……. drones. Hij is al een leven lang werkzaam in de levensmiddelenindustrie dus komt de vraag op: “Hoe kan ik de mogelijkheden die drones bieden, toepassen in diezelfde levensmiddelentechnologie.Want als je een camera aan een drone kunt hangen dan is daar ook plaats voorallerlei andere (meet)apparatuur.
Zo kan een dronecamera de binnenkant van een biertank inspecteren op scheurtjes en meten sensoren luchtvochtigheid, temperatuur-schommelingen en andere afwijkende omstandigheden in grote magazijnen vol levensmiddelen. Inmiddels is hij daar een belangrijk deel van de week mee bezig.
Maar natuurlijk is het ook leuk om in Veghel van boven de bedrijvigheid in Veghel te registreren.

In het filmproject Meierijstad, kroniek van een stad in wording gaan drone-opnamen een belangrijke rol spelen in de opening. Binnenkort starten we met de opnamen daarvan.

1 gedachte over “Drones en de dingen die ze doen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *