E-boek 75 jaar vrijheid.

Ton Lunenburg van Regio Filmproducties heeft als herinnering aan 75 jaar bevrijding en E boek uitgegeven dat via deze link te downloaden is.

In deze coronaperiode merken mensen wat het betekent om beperkt te zijn in je vrijheiden. Het doet in de verte denken aan RUIM 75 jaar geleden toen inwoners uit de dorpen van het huidige Bernheze vijf jaar lang waren beroofd van diezelfde vrijheid. In 2016/2017 maakte de stichting Regio Filmproducties een tweetal films over die periode. De speelfilm De Ondergrondse Vergeet Niet en de documentaire De Schakel. De speelfilm vertelt het verhaal van een foute politiecommissaris wiens zuur gemaakt wordt door de ondergrondse in de regio. De schrijver van het verhaal, Henny van de Burgt maakte ook een documentaire met verhalen van mensen uit de regio die de oorlog en de bevrijding aan den lijve hebben meegemaakt.

Lespakket voor basischolen.

Voor de basisscholen in de regio is door docent Jos Korsten in opdracht van de Stichting Regiofilmproducties van de documentaire De Schakel een lespakket gemaakt voor de groepen 7/8. En nu dan een E boek met verhalen, tekeningen, foto’s etc. over die periode. Dat het onderwerp nog steeds actueel is, wordt duidelijk in de vele verhalen van de mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt. In samenwerking met MooiBernheze, de Hadeejer, basisscholen en de Heemkunde kringen de gemeente Bernheze heeft de stichting deze verhalen verzameld.
Ze zijn met tekeningen en gedichten van de kinderen van de basisscholen gebundeld boek. De digitale versie van het boek “75 jaar VRIJHEID” is vanaf 5 mei gratis beschikbaar voor de inwoners van Heeswijk-Dinther en omstreken. Het boek is ook te vinden op de sites van MooiBernheze en Hadeejer.nl.