Wat doet muren bezwijken?

Christ van Liempd

In 2018 maakte ik ‘n motorreis door het hedendaagse Roemenië op zoek naar de geschiedenis en de nalatenschap van Elena en Nicolae Ceaușescu.
(Rode woorden zijn links naar internetpagina’s en een Vimeo-kanaal.)

Van die reis monteerde ik indertijd ‘n filmische reisverslag met als titel Elena, waar ben je…… Deze korte documentaire kun je zien op mijn website, met of zonder Engelse ondertiteling. En natuurlijk hieronder in deze Vlog.

In 2019 en 2021 reis ik op diezelfde motor naar Leipzig. Een stad die ‘n grote rol heeft gespeeld in de Europese geschiedenis.
Leipzig is de stad waar een van Napoleons laatste veldslagen wordt herdacht bij het Völkerschlachtdenkmal. Na deze bloedige slag in 1813 verdwijnt Napoleon Bonaparte twee jaar later definitief van het Europese podium. Leipzig is ook de stad van de grootste Duitse componist J.S. Bach maar ook Bach verdwijnt na ‘n pijnlijke dood vooralsnog anoniem in ‘n massagraf. Bach werd in z’n werk sterk geïnspireerd door Maarten Luther die voor zijn gedachtegoed ook al in de ban gaat bij de Duitse Staat en bij de Katholieke Kerk.

Tijdens mijn eerste bezoek aan de stad beperk ik me tot wat Urban Exploration wordt genoemd. Filmen en fotograferen in leegstaande fabrieken en gebouwen, spoorwegemplacementen en ruïnes daterend uit de DDR-tijd en daarvoor.

Het verhaal dat te vertellen valt onder die beelden komt pas twee jaar later. Uiteraard heeft het verhaal te maken met de historie van de DDR en de rol die Leipzig daarin speelt. Dat verhaal wordt prachtig vertelt door Bernhard Stief, de huidige predikant van de Nicolaikirche in die stad. Zijn verhaal maakt duidelijk wat uiteindelijk naar mijn mening muren doet bezwijken zoals in 1989.

De titel van documentaire houd ik geheim. Hier twee links naar de film. Het interview is Duits gesproken. Er zijn twee versies beschikbaar, met en zonder ondertiteling van het interview.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *